Winledillä osakassopimuksen perimmäinen ajatus on onnistunut vaihtokauppa: Työntekijällä on mahdollisuus saada osakkeiden muodossa tulevaisuudessa sellaisia summia rahaa, joita pelkällä palkkatyöllä ei saavuteta. Yritys taas saa sitoutuneen ja entistä motivoituneemman henkilökunnan.
Winledin kehitysjohtaja Panu Rekilä palkittiin Tampereen Vuoden Nuori Menestyjä -tittelillä vuonna 2016.
Winled Oy:n kehitysjohtaja Panu Rekilällä on syytä hymyillä: kolmen kuukauden mittainen työläs rutistus, jonka aikana lähes kaikista yrityksen työntekijöistä tuli myös omistajia, on nyt onnellisesti takana.
Rekilä on kolmikymppinen tamperelainen toisen polven yrittäjä. Tähän asti Suomen rajojen sisäpuolella toiminut Winled myy ja markkinoi led-valaisimia. Vuodenvaihteessa olisi tarkoitus rynnistää ulkomaan markkinoille digitaalisten palveluiden voimin. "Olemme tehneet ensimmäisenä maailmassa työkalun, jolla arkkitehdit voivat jo suunnitteluvaiheessa laittaa valaisimet suunnitelmaan", Rekilä valottaa silminnähden ylpeänä. Mutta palataanpas maailmanvalloituksesta takaisin osakassopimukseen: mikä se edes on ja miksi sellainen kannattaa tehdä?
Winledillä otettiin osakkaiksi kaikki yli puoli vuotta talossa olleet työntekijät. Osakassopimuksen perimmäinen ajatus on onnistunut vaihtokauppa: Työntekijällä on mahdollisuus saada osakkeiden muodossa tulevaisuudessa sellaisia summia rahaa, joita pelkällä palkkatyöllä ei saavuteta. Yritys taas saa sitoutuneen ja entistä motivoituneemman henkilökunnan. Winled siis tarjosi työntekijöilleen mahdollisuuden ostaa osakkeita tavallista edullisemmin omaa työpanostaan vastaan.
Kehitysjohtajan maljapuhe uusille osakkaille.
Sopimukseen on kirjattu selkeät pelisäännöt osakkaiden vastuista ja velvollisuuksista ja siitä, miten toimitaan erilaisissa tilanteissa, esimerkiksi osakkeita myytäessä tai työsuhteen päättyessä. Sopimuksen tarkoitus on myös suojata pääomistajia, mikäli yritys myydään: pienosakkailla on myötämyyntivelvollisuus. Myös kilpailukiellosta päästiin sopimuksessa tekemään tarkemmat säännöt. Osakassopimus tehtiin, koska osakkaiksi otettiin useita pääomistajia pienemmällä potilla mukana olevia henkilöitä. Kovaa vauhtia kasvavassa yrityksessä uskotaan osinkojen nousevan mukavan kokoisiksi muutaman vuoden kuluessa ja Winledillä halutaan, että myös työntekijät pääsevät nauttimaan kasvun tuomasta menestyksestä. Rekilä kertookin, että sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen työpaikalla on ollut entistäkin parempi tekemisen meininki ja työntekijöiden omistautuneisuutta on ollut mahtava seurata.
Kippis uusille omistajille!
Ilman juridista apua monimutkaisen sopimuksen laatiminen olisi ollut tuhoon tuomittu yritys. "Täytyy kyllä sanoa, että Suomen lain monimutkaisuus yllätti täysin", Rekilä myöntää. Osaan ongelmista ei edes löytynyt suoraa vastausta laista, vaan oli tulkittava ennakkotapauksia. Monimutkaisen sopimuksen juridisesta puolesta vastannut Asianajotoimisto Pakkanen Oy valikoitui tehtävään luotettavuutensa ansiosta. "Juristit tietävät joka ikisen yrityssalaisuudenkin, siinä on pakko mennä luottamus edellä", Rekilä painottaa. Rekilä kiittää juristejaan siitä, että kolmen kuukauden raskaan prosessin aikana hän on saanut apua aina, kun on tarvinnut. Whatsapp-viestejä on vaihdettu ja puhelimessa puhuttu lukemattomia kertoja puolen yön jälkeen. "Nyt tiedän miltä valtakunnansovittelijasta tuntuu!" Rekilä puuskahtaa. Kun yrityksen omistajamäärä nousee seitsemästä kahdeksaantoista, kaikkien intressien yhteensovittaminen on haastavaa, kun kukaan ei halua luopua saavutetuista eduista. Vaikka osakassopimuksen teko onkin vaivalloinen prosessi, Rekilä suosittelee kaikille kasvuhaluisille yrityksille työntekijöiden ottamista osakkaiksi. Osakassopimus kannattaa tehdä sellaiseksi, että siihen on helppo liittää uusia osakkaita myöhemmin. Kymmenen osakkaan sopimus kannattaa tehdä sillä ajatuksella, että se taipuu vaivatta kahdensadan hengen sopimukseksi yrityksen kasvaessa.
Kun Rekilältä kysytään, millä sanoilla hän kuvailisi Asianajotoimisto Pakkanen Oy:tä, mies pohtii hetken ja vastaa: "Poikkeuksellinen ja ammattitaitoinen". Osakassopimuksen teko ja työntekijöiden osakkaiksi ottaminen on ollut Winledin suurin, mutta myös paras investointi. Kun työntekijät ovat tyytyväisiä ja kaikki tietävät olevansa tärkeä osa yhteistä joukkuetta, yrityksen maailmanvalloituskin tuntuu täysin realistiselta: tämä tiimi pystyy yhdessä mihin vain.
https://pakkanenlaki.fi/asianajotoimiston-palvelut/yritysten-lakipalvelut/74-sopimus-yhtiooikeus